Hoe is de granaat van moordwapen een modeobject geworden?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe is de granaat van moordwapen een modeobject geworden?

Ondanks dat granaten moordwapens zijn, zie je ze ook terug in de mode. Bijvoorbeeld op tassen. Maar hoe is dat zo gekomen? Wat is de geschiedenis van de granaat? Je leest het in deze blog.

‘1.000 bommen en granaten!’ Wie kent de beroemde uitspraak niet van Kapitein Haddock uit de strips van Kuifje. Als er iets op het punt stond om mis te gaan, dan hoorde je deze krachtterm van de oude kapitein. Neemt niet weg dat zowel bommen als granaten bekend staan om hun vernietigende werking. Maar net als met een pistool, wordt ook een granaat gebruikt in de modewereld om een statement te maken. Om een outfit stoerder te maken. En granaat reinigt ook nog eens je chakra’s. Hoe dat zit, lees je in deze blog.


Geschiedenis van de granaat

Laten we bij het begin beginnen met de geschiedenis van de granaat. Nadat in de 14e eeuw het buskruit is uitgevonden, werd er ook gelijk gekeken hoe ze daarvan vuurwapens konden maken. Op die manier werd in de 15e eeuw de handgranaat uitgevonden: een holle ijzeren bal met buskruit en een lont. Honderden jaren werd de granaat op die manier gebruikt. Napoleon had in 1804 zelfs een speciale divisie binnen zijn leger aangesteld die alleen maar handgranaten zouden gooien. Dat waren mannen die echt ver konden gooien. Dat bleek alleen niet echt effectief te zijn, dus niet veel later werd die divisie weer opgeheven.

 


Gebruik granaat in de Eerste Wereldoorlog

Pas in de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918 werd het gebruik van de granaat weer opgeschroefd door de verschillende legers. Tijdens die oorlog vond de Engelsman William Mills een granaat uit die na ontploffing overal scherven verspreidden. Het Britse leger heeft dit idee opgepikt en verder uitgewerkt met onder andere een steel in de granaat, zodat ze deze makkelijker konden gooien.


Verschillende soorten granaten

Als je denkt aan een granaat, dan heb je waarschijnlijk gelijk het beeld voor je van een handgranaat die je ook in films ziet. Een ronde ijzeren bal met een pin bovenin. Zodra je de pin eruit trekt, heb je nog een paar seconden om de granaat weg te gooien en dekking te zoeken. Zo gaat het in ieder geval in de film. Maar wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat granaten er in veel meer verschillende vormen en maten zijn.


De handgranaat zoals wij die kennen, bestaat ook nog steeds, maar wordt niet meer standaard gebruikt. Dat was voornamelijk in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Daarom worden deze nog regelmatig gevonden ergens diep onder de grond. In de loop van de 20e eeuw zijn er ook diverse vuurwapens ontwikkeld waarmee granaten afgevuurd konden worden. Zoals granaatwerpers, mortieren en kanonnen. Langzaam maar zeker werd de ronde ijzeren bal, dan ook vervangen voor een kogelvorm. Dat was namelijk makkelijker om weg te schieten.


Granaat in de mode

Aan het begin van deze blog hadden we het er ook over dat granaat chakra’s kon reinigen. En nee, dan bedoelen we niet de vernietigende functie van de granaat. Het gaat over de edelsteen granaat. Een krachtige steen die veel gebruikt wordt in sieraden en edelsteentherapieën om meer energie te krijgen en nieuw leven te geven. Het zuivert energie die je nodig hebt om te herstellen. Lang geleden werd de steen granaat ook gebruikt als een talisman. Het beschermde je namelijk tegen allerlei gevaren. En granaat geeft je moed en zorgt ervoor dat je in de overlevingsmodus gaat. Heel handig in geval van een crisis of in de oorlog.

 

Granaat op tassen

Ondanks dat granaten en handgranaten nog steeds gevaarlijke wapens zijn, zie je ze ook terugkomen in de mode en op tassen. Door de afbeelding van een handgranaat op je tas, maak je je outfit echt stoer en uniek. Bij JustGunBag vind je de granaat op een handige en mooie clutch. We hebben de XL clutch in het zwart en een kleiner formaat in het zwart en ook nude. Speciaal voor jou om je eigen fashion statement te maken!     

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden